Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 22 czerwca 2014

582. Naleśniki ruskie

Na specjalne życzenie jednej z moich koleżanek zamieszczam dzisiaj przepis na farsz do naleśników. Robiłam go pierwszy raz i smakował wszystkim degustatorom. Ostateczny werdykt brzmiał: dobre, możesz częściej robić takie naleśniki :)
Naleśniki ruskie
Farsz:
- 6 niewielkich ziemniaków
- 25 dag białego półtłustego sera
- nieduża cebula
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę posiekać, usmażyć na jasny kolor na tłuszczu. Ostudzone i obrane ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa wraz z cebulą i serem. Masę wymieszać, doprawić solą pieprzem.  Kłaść porcjami ma środek naleśników i składać je w chusteczkę, obsmażać na oleju, lekko rumieniąc. Podawać z surówką lub z ostrym sosem albo keczupem.

1 komentarz: