"Rzutem na taśmę" udało mi się zrobić zdjęcie babki. którą upiekłam na próbę. Próba była bardzo pomyślna. Babka po prostu znikała w mgnieniu oka. A przepis na nią znalazłam w wydawnictwie "Winiar" "Kuchnia od kuchni" nr 1/2011.
Oto przepis:
Babka budyniowa
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
6 jajek (białka na pianę)
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
2 łyżki octu
tłuszcz i bułka tarta do formy
biała polewa czekoladowa (ja nie zdążyłam jej użyć)
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami, dodać olej, ocet i mąkę. Na koniec połączyć z pianą z białek. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. i pec około 55-60 minut.
Jak już pisałam przepis jest sponsorowany przez "Winiary" i w gazetce jest napisane, że budyń i proszek do pieczenia są tej firmy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz