- 500g śledzi
- 3 cebule
- 300g pieczarek
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- cukier
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
Śledzie namoczyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz pieczarki. Do składników dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać i przyprawić do smaku papryką, solą, pieprzem, cukrem i octem. Sos zostawić do ostygnięcia.
Śledzie wymieszać z sosem pomidorowy. Całość wsadzić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Moje śledzie były "próbowane" już w momencie połączenia z sosem. Były PYSZNE! Potrawę przyrządziłam z większej ilości śledzi i pieczarek. Dodałam też więcej octu. Reszta bez zmian.
Do gazety przepis przysłała pani Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic. Bardzo jej dziękuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz