Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 13 kwietnia 2014

564. Przepis na małe kapustki

Bardzo się cieszę ,że mój rudzielec się spodobał. Bardzo dziękuję komentatorom za miłe słowa.
Na wczorajszym sabacie rozmawiałyśmy o brukselce.Zdania na temat czy brukselka jest smaczna czy tez nie, były podzielone. Ten przepis jet dla tych, którzy mówią, że jest niedobra. Może gdy spróbują tak przyrządzonej zmienią zdanie na temat brukselki. Ja szykuję ją od lat i zawsze wszystkim smakuje. Podaję ją z ziemniakami puree.
Na prośbę sabatowiczek zamieszczam mój wypróbowany przepis.
Zdjęcie pochodzi z netu .

         Brukselka w sosie paprykowym


1 kg brukselki
2 cebule
25 dag twardej paprykowej kiełbasy lub metki
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki masła LuB margaryny
1,5 szkl. rosołu
1 łyżka maki ziemniaczanej Płaska
1 łyżka słodkiej papryki
Pojemnik kwaśnej śmietany 1 (15 dag)
Sól
Cukier

Brukselkę oczyścić i umyć. Na głąbkach naciąć na Krzyż, ABY mogła sie równomiernie ugotować. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Kiełbasę pokroić w plasterki grubości okolo ½ cm. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zeszklić wag NIM cebulę, czosnek i kiełbasę. Dodac do garnka osączoną brukselkę. Dolac Gorący rosół. WSZYSTKO krótko zagotować, Nastepnie gotować na małym ogniu pod przykryciem okolo 20 min. Roztrzepać śmietanę, paprykę robię ziemniaczana. Zagęścić Nia sos, jeszcze Raz zagotować. Doprawić na Ostro sola, cukrem i papryka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz